Fotballaget Fart
Historien vår

(NB! Teksten nedenfor er hentet fra jubileumsheftet som ble laget i forbindelse med Farts 70-årsjubileum, og det kan derfor være hendelser/endringer som har skjedd i ettertid som kan endre på noe av informasjonen. I løpet av 2009 vil det bli foretatt en gjennomgang/oppdatering av informasjonen.)

Fotballaget Farts historie

Tjuvstart i 1917
Einar Mangerud startet fotballeventyret i Øvre Vang da han allerede i 1917 dro i gang Fotballaget Fart. Klubben ble ikke registrert verken i kretsen eller i forbundet, men fotballen rullet på Østre Kartomten i ni år. Da ble klubben nedlagt på grunn av spillerflukt.

28. august 1934
De harde 30-åra kom til Øvre Vang også med arbeidsledighet og fattigdom. Det gjorde at fotballen fikk nytt liv. Folk trengte avkobling. 60 fotballgale vangsokninger deltok på stiftelsesmøtet 28. august. De vedtok å tegne medlemmer fra 1. januar 1935, og at klubben skulle ta over eiendelene til den gamle klubben – 60 kroner og noen gamle trøyer. I den første årsberetningen stod det: «…banen er opparbeidet ved gratisarbeid av medlemmene. Målene er 84x47 meter.» FL Fart var på banen!

Seriestart
Seriesystemet på den tida var delt opp i en A-, B- og C-serie. Selv om Fart startet i C-serien, ble det en tøff åpning med 1-10-tap mot HIL. Farts elleve utvalgte var: Torstein Magnusson, Klaus Johnsen, Arne Mangerud, Håkon Busterud, Halstein Haugen, Konrad Solbakken, Oldertrøen, Bjørn Thomassen, Olaf Dufseth, Kåre Lerberg og Einar Mangerud. Det store samtaleemnet etter stortapet var Einar Mangeruds forferdelige bom på en helt opplagt målsjanse.

Svensk trener
Med trening kom imidlertid også resultatene. En importert svensk trener fikk virkelig fart i laget. I 1940 spilte Fart elleve kamper som endte med ni seire og to uavgjort med målforskjellen 26-12. Fart var på ingen måte noen rik klubb på denne tida, men det viktigste var på plass: Klubbhus, WC, bane, nett til to mål, en fotball, drakter og lemmer til dansegulv! 1. mars 1943 ble imidlertid Fart oppløst igjen på grunn av krigen, men ballen rullet videre. 27. mai 1945 – bare tre uker etter at krigen var over – var det igjen full fart.

Gressbane i 1958
16. august 1958 var den første gressbanen endelig klar. Jørgen Lunde ble historisk da han scoret det første målet på Fartbana mot Mesna, men et lag tappet for krefter etter solid dugnadsinnsats måtte til slutt gi tapt for gjestene. Med ny bane kom også den sportslige utviklingen. Mot slutten av 60-tallet ble Fart virkelig å regne med, og i 1968 rykket Fart opp fra 5. til 4. divisjon. Ansettelsen av trener på helårsbasis blir nevnt som en viktig årsak til opprykket.

Opp og ned
I 1974 rykket Fart ned igjen fra 4. divisjon (dagens 3. divisjon). Etter det holdt klubben seg for det meste i 5. divisjon, bortsett fra en liten periode på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet da klubben slet i både 6. og 7. divisjon. Fra 1984 var Fart igjen en 5. divisjonsklubb, og optimismen i klubben var stor. Ambisjonene var 4. divisjon, men dette viste seg å være vanskeligere enn de fleste trodde. Først i 1993 med Håkon Otto Solberg som trener lyktes man med opprykk. 2-0 i den siste og avgjørende kampen mot Løten var nok. Tomålsscorer: En 16 år gammel Thorstein Helstad. Med unntak av ett eneste år i 4. divisjon har Farts herrelag siden da spilt i 3. divisjon!

Kulturprisen
Historisk var det selvfølgelig en stor begivenhet da Fart i 1990 ble tildelt kulturprisen i Vang kommune for sitt gode arbeid med Yngres avdeling. Breddesatsingen og evnen til å aktivisere barn og ungdom ble verdsatt med kulturprisen. Prisen var på 5.000 kroner, men symboleffekten av prisen hadde langt høyere verdi. Prisen ble for øvrig overrakt av den gang ordfører Odd Aspeli til klubbens leder Hans Kolstad.

Landslagsspillere
Fart har etter hvert også produsert flere landslagsspillere. Både Thorstein Helstad og Kristin Bekkevold Sørum, som spilte på samme lag i aldersbestemte klasser, har gått gradene med flagget på brystet. Begge har også markert seg på A-landslaget.

Kristin Bekkevold Sørum var med på laget som gikk til topps i OL-turneringen i Sydney. Dermed er hun også eneste kvinnelige utøver fra Hedmark med OL-gull. Kristin markerte seg som en klippe på Askers damelag, men er nå tilbake i Fart.

Thorstein Helstad har satt sitt preg på fotball-Norge fra han slo gjennom i Ham-Kam fra 1995 til 1997. Southampton var en stund inne i bildet, men det endte med overgang til Brann etter 97-sesongen. Der gjorde Thorstein så stor suksess at han til slutt ble solgt til Austria Wien. Thorstein markerte seg i Østerrike også, men forrige sesong bar preg av frustrasjon og lite spilletid. Dermed mistet han også landslagsplassen han kapret etter at Åge Hareide tok over som landslagssjef. Thorstein vendte deretter nesen tilbake til Norge og Rosenborg. Etter to år i RBK ble det igjen overgang til Brann, og etter to gode år i Brann ble det overgang til franske Le Mans sommeren 2008. Det fine for oss i Fart, er at for hvert klubbskifte Thorstein har foretatt har vi mottatt betydelige summer fordi Fart som moderklubb har krav på en økonomisk kompensasjon ved hver overgang.

Marius Antonsen Overmo fikk også oppdrag med flagget på brystet da han sto i mål for Norges G15-landslag som spilte i Russland i 2003.

I tillegg til de ovennevnte har også et par Fart-jenter debutert i landslagssammenheng, og nærmere informasjon om disse vil bli oppdatert når vi har fått nødvendige opplysninger.

Jentene i frammarsj
I 1982 kom jentefotballen ordentlig i gang i Fart, men utviklingen har vært enorm siden da. I 2002 vant damelaget 3. divisjon med mange unge, gode spillere på laget. Samtidig var rekrutteringen god, og Fart bestemte å øke satsingen på jentene. Det ble ansatt en trenerduo med god erfaring. Rune Johansen og Gunnar Finstad førte laget til topps i 2. divisjon i 2003. At Kristin Bekkevold Sørum kom tilbake betydde mye, men det var selvsagt også viktig at flere av jentene som hadde spilt på Storhamar og Vallset mente at Fart var det beste alternativet for skikkelig satsing her i distriktet.

Det ble samtidig bestemt at rammebetingelsene for dame- og herrefotballen skulle være like, noe som betydde speakertjeneste, billettpriser og program på samme nivå som for herrene. Etter dette har laget klart seg bra i 1. divisjon, og høsten 2007 ble jentene virkelig historiske da de vant 1. divisjon og rykket opp i Toppserien. Oppholdet i Toppserien ble forholdsvis kortvarig, men i løpet av sesongen 2008 lærte vi mye selv om det bar ned igjen til 1. divisjon. Fart er den ledende klubben på damesiden i distriktet, og klubben har også fått en sentral rolle i utviklingen av jentefotballen i regionen gjennom forskjellige utviklingsgrupper/-prosjekter.

Fotballskole
I 2003 startet Fart egen fotballskole for jenter i samarbeid med Tine. Det ble en gedigen suksess, og 57 jenter fra klubbene i distriktet deltok. Sommeren 2004 var antallet nesten doblet til snaut 100 spillere. På fotballskolen stiller spillerne på Farts damelag som instruktører, og de fortjener ros for en meget god jobb. Yngres avdeling står for det administrative opplegget. Det er helt opplagt at Fart her har funnet en nisje som det er verdt å satse videre på.

Stabile gutter
At jentene har kommet på banen betyr ikke at gutta er blitt skjøvet over sidelinja. Tvert imot. A-laget har hevdet seg stabilt bra i 3. divisjon siden de rykket opp i 1993. Fart er den klubben som har vært lengst sammenhengende i 3. divisjon av dem som spiller i denne divisjonen nå. Gjennom ansettelsen av Micky Bjerke som trener og med Frode Bekk som assistent, har miljøet blitt satt i fokus. I motsetning til mange andre lokale 3. divisjonslag, har Fart satset på egne spillere. Vi har ikke hatt råd eller ønske om å konkurrere økonomisk i forhold til å hente spillere utenfra, men det har A-laget vårt tatt igjen med godt samhold og høy arbeidsmoral. Etter nok en god sesong i 3. divisjon har Micky Bjerke valgt å si takk for seg. Klubben ønsker ham lykke til videre med andre oppgaver. Målet vil fortsatt være å opprettholde et konkurransedyktig lag i 3. divisjon.

Yngres avdeling
Det er gledelig å konstatere at rekrutteringen i Fart er større enn noen gang. Antall spillere er i stadig økning. Samtidig som jentetallet vokser, er det ingen stagnasjon blant guttene heller. Totalt er Fart nå oppe i ca 300 fotballspillende gutter og jenter i alderen fra rundt fem år til og med gutte-/jentenivå. Miniturneringen til Fart har blitt en tradisjon hvert år første søndag i september. Turneringen er ikke minst blitt populær for at den unnagjøres på bare èn dag. Ganske utrolig når vi tenker på at det er over 70 lag og 750 spillere som spiller over 100 kamper!

Klubbhuset realiseres
Huset Bjørnø ble kjøpt på slutten av 1980-tallet. Planlegging av nytt garderobeanlegg i tilknytning til dette ble snart iverksatt. Søknad om tippemidler ble sendt i 1994 og godkjent av Kulturdepartementet. Bygget ble påbegynt høsten 1996 under ledelse av klubbens leder Einar Busterud, byggeleder Mads Steinsvik og ansvarshavende byggmester Nils Tore Aamodt. Etter en lang byggeperiode, med tusenvis av dugnadstimer fra klubbens medlemmer og spesielt klubbens pensjonister, ble bygget ferdigstilt i 1999 og fikk bruksgodkjenning i 2000. Huset ble innviet av selveste fotballpresident Per Ravn Omdal under en tilstelning på Fart.

Klubben har her fått et samlingspunkt med fire moderne garderober, to separate dommergarderober, toalettanlegg og en stor fest-/forsamlingssal som kan ta 200 gjester til bordsetning. Salen leies også ut til arrangementer som for eksempel bryllup, konfirmasjon og åremålsdager. Klubbhuset kostet rundt 2,5 millioner kroner, men legger man til dugnadsinnsatsen er verdien på fem-seks millioner kroner.

Anlegget utbedres stadig
Allerede i 1977 hadde Fart to gressbaner tilgjengelig, og grusbanen og minibanen kom i henholdsvis 1985 og 1987. Siden da er bane 1 blitt renovert i 1995. Fartbana har også fått sitt internasjonale preg med flere landskamper. I august 2000 ble den første landskampen spilt mellom Norge og Sverige i G18. Og i 2003 ble det spilt tre landskamper på Fartbana i forbindelse med nordisk mesterskap for G17. En fortsatt økning av aktive fotballspillere og stadig flere lag, gjør at styret i jubileumsåret 2004 jobber med planer om en ytterligere utvidelse av Farts fotballanlegg. Detaljene er ikke avklart, da saken i skrivende stund er til behandling hos kommunen. Vi har et godt håp om at en løsning skal foreligge omkring årsskiftet 2004/2005.

Mange tillitsvalgte
Dugnadsinnsatsen i Fart har alltid vært stor. I dag har klubben nærmere 60 tillitsvalgte. Tar vi også med de nesten 70 trenere og oppmenn, ser man at antallet personer som er engasjert i klubben er formidabelt. De aller fleste av disse nærmere 130 personene har heller ingen godtgjørelse for det betydelige antall dugnadstimer de legger ned hvert år. Imponerende! Vi ser generelt i samfunnet at man sliter mer og mer med å skaffe personer til tillitsverv/frivillig arbeid. Dette har vi merket godt også i Fart, men det er likevel meget gledelig å se alle de personer som hvert år legger ned en særdeles stor mengde timer ulønnet arbeid på Fart. Uten disse personene kunne ikke klubben eksistert, og de fortjener en meget stor takk!

Styret ser at det innenfor noen områder er behov for en klarere ansvars- og oppgavefordeling i klubben, og har derfor besluttet å nedsette en gruppe som skal se nærmere på om vi er organisert på en god og hensiktsmessig måte. Eventuelle forslag om endringer vil bli lagt fram for årsmøtet i 2005.

Økonomi
I mai 2003 ble Fart gjeldfri. I forbindelse med byggingen av klubbhuset i 1997 tok Fart opp et lån på rundt 500.000 kroner, men etter mye god jobbing og kjærkomne penger etter at Thorstein Helstad har byttet klubber, er klubben igjen gjeldfri. Det er ingen tvil om at den økonomiske styringen i Fart er under god kontroll, ikke minst takket være jobben kasserer Jan Tore Øvergård har stått for. Det er nemlig kun én person som har tillatelse til å foreta inn- og utbetalinger i Fart, og det er kassereren. Øvrige ledere har kun attestasjonsfullmakt. Alle viktige avvik og budsjettoverskridelser styrebehandles månedlig, og dette gjør at man har meget god oversikt over den økonomiske statusen gjennom hele året.

Æresmedlemmer
Fart begynner å få et respektabelt antall æresmedlemmer. Grunnleggeren Einar Mangerud og ildsjelene Ole K. Andreassen, Leif J. Søhagen og Ingrid Andreassen vil aldri bli glemt. Petter Nyhagen, Jørgen Lunde og Jan Tore Øvergård er fortsatt med og krydrer det gode miljøet i klubben.

Ledere gjennom 70 år

1934-1939 Einar Mangerud
1939-1942 Kåre Løberg
1945-1946 Kåre Løberg
1946-1948 Einar Mangerud
1948-1950 Kåre Sveen
1950-1952 Arvid Nordli
1952-1960 Ole Andreassen
1960-1961 Odd Bevolden
1961-1962 Arne Andreassen
1962-1963 Jørgen Arnseth
1963-1966 Olav Holthe
1966-1968 Johan Pedersen
1968-1972 Ole Andreassen
1972-1978 Jørgen Lunde
1978-1979 Egil Sandnes
1979-1984 Jørgen Arnseth
1984-1991 Hans Kolstad
1991-1994 Helge Hafsahl Karset
1994-1999 Einar Busterud
1999-2003 Helge Hafsahl Karset
2003-2005 Roger Taaje
2006-2008 Mikkel Dobloug
2009- 2012 Stein Olstad